Drie jubilerende films op Amsterdamned!

Dag 2 van Amsterdamned 2022 begon met een uitverkochte voorstelling van Nosferatu, de vampierklassieker die dit jaar zijn 100e verjaardag viert. Kevin Toma bracht live zijn zelfgeschreven score ten gehore, en zorgde daarmee voor een unieke ervaring, zeker voor de aanwezigen die de film nog nooit hadden gezien, en dat waren er toch aardig wat! 

Vervolgens kwam Arne Toonen langs om zijn heerlijke Hollandse gangsterkomedie Blackout te laten zien aan een nieuw publiek. Door velen als een Nederlandse Guy Ritchie-film bestempeld, onthulde Arne dat hij zich eigenlijk meer had laten inspireren door Robert Rodriguez. Het maakte hoe dan ook niet uit voor de beleving, want de doldwaze actiekomedie schoot 10 jaar na de première nog steeds met scherp. 
Tot slot druppelden de gorehounds, cultfilmliefhebbers en nachtbrakers binnen voor Straight to Video Presents: Evil Dead II. Ook deze film vierde een jubileum, hij is dit jaar namelijk 35 jaar oud. Drie jubilea op een dag dus! Evil Dead II vertoonden we ouderwets op VHS, dus ook inclusief soms hilarische ondertitels: volgens de ondertitelaar van dienst betekent ‘Join us!’ bijvoorbeeld ‘Ben je gek?’ Wie een kaartje had gehaald was in ieder geval zeker niet gek, want de klassieke horrorkomedie heeft nog niks aan kracht ingeboet, en dat was wel te horen aan de zaal, die de film met gelach, gejuich en geklap begeleidde. Om Ash te citeren: Groovy!