De openingsfilm van Amsterdamned is dit jaar coronathriller De Openbaring, met een dubbele voorstelling op de donderdag.

Dat de duistere, soms zwartkomische thriller een snaar raakte bij het publiek werd na afloop in de bar duidelijk: ‘Ik heb een wappe-buurman die precies zo praat als Jacob, ook met dezelfde intonatie!’ aldus een bezoekster. Een ander merkte op hoe knap het was dat in zo’n korte tijd zo’n spannende film was neergezet, en weer iemand anders prees de realistische verbeelding van de begintijd van de coronacrisis: ‘Je zou al bijna weer vergeten hoe dat voelde, maar De Openbaringbracht dat gevoel helemaal terug!’

Tijdens de Q&A met cast en crew blikte producent Jan Doense terug met hoofdrolspeler Victor Löw en regisseur Chris Mitchell. ‘We hadden dit idee al 17 jaar in ons hoofd, maar het kwam maar niet van de grond. We hadden het eigenlijk al opgegeven, maar toen ik door persoonlijke omstandigheden in een inrichting terechtkwam begreep ik opeens hoe Jacob de wereld ervoer, alles komt bij hem veel harder binnen’, zo was Löw openhartig. Toen de coronacrisis uitbrak gaf dat het verhaal de juiste setting, en zo vielen de puzzelstukjes op hun plek. ‘We hebben binnen twee weken de aanvraag voor het Filmfonds geschreven, en ik heb nog nooit zo’n goede aanvraag gedaan!’ lacht Doense. De film werd binnen recordtijd gemaakt, maar ironisch genoeg bracht corona weer roet in het eten en moest de release uitgesteld worden. ‘En toen kwam Amsterdamned, de perfecte gelegenheid om deze film alsnog in première te laten gaan!’, aldus Jan Doense. En dat bleek, want na afloop bleef het letterlijk en figuurlijk nog lang naborrelen. De sfeer voor de rest van het festival zat er gelijk goed in. Op naar dag 2!