“AMSTERDAMNED 2022”
GENREFILMFESTIVAL KEERT TERUG NA CORONA

https://tpe-relatiemanagement.nl/relatie/files/amsterdamned.jpg

Donderdag 21 t/m zondag 24 april
Melkweg Cinema, Amsterdam
www.amsterdamnedfilmfestival.nl

Na een afwezigheid van twee jaar vanwege corona vindt van donderdag 21 tot en met zondag 24 april de vijfde editie plaats van het genrefilmfestival Amsterdamned 2022 in de Melkweg Cinema. Op het programma staan dertien nieuwe én klassieke films in de genres horror, fantasy, sciencefiction en thriller, waarvan een groot aantal geen Nederlandse release krijgen. 

Amsterdamned 2022 vindt dit jaar plaats in april in plaats van oktober en verhuist naar de Amsterdamse poptempel De Melkweg. Het festival werd in 2016 door Jan “Mr. Horror” Doense in het leven geroepen als eerbetoon aan Neerlands enige echte genrefilmmaker, Dick Maas. In afgelopen jaren opende het minifestival van de fantastische film steevast met vertoningen van films van Maas. Dit jaar richt Amsterdamned 2022 de filmspot op enkele andere Nederlandse genrefilmmakers. Naast openingsfilm De openbaring van Chris W. Mitchell zijn er ook vertoningen van Met grote blijdschap van Lodewijk Crijns, Black Outvan Arne Toonen en Plan C. van Max Porcelijn.
https://tpe-relatiemanagement.nl/relatie/files/amsterdamned1.jpg

KICK-OFF OP 1 APRIL
Op vrijdag 1 april vindt de kick-off van Amsterdamned 2022 plaats. In samenwerking met het In-Edit International Music Documentary Film Festival wordt dan de slasherfilm Studio 666 van en met de Foo Fighters vertoond. De Amerikaanse rockband rond Dave Grohl betrekt een landhuis in Encino om een nieuw album op te nemen. Het landhuis kent een eigenaardige geschiedenis, gerelateerd aan rock ‘n’ roll. De Foo Fighters krijgen te maken met bovennatuurlijke krachten, die niet alleen hun levens maar ook hun album in gevaar brengen.

OPENINGSFILM
Amsterdamned 2022 wordt op donderdag 21 april geopend met de wereldpremière van de Nederlandse film De Openbaring van Chris W. Mitchell, met in de hoofdrollen Victor Löw, Leny Breederveld en Monic Hendrickx. De overbezorgde Jacob trekt aan het begin van de eerste coronalockdown in bij zijn alleenstaande moeder. Hij wil haar koste wat kost beschermen tegen het virus, maar al snel blijkt echter dat de geobsedeerde zoon waarschijnlijk een groter gevaar voor zijn moeder is… Victor Löw en Leny Breederveld schitteren in deze zwart-komische coronathriller van de maker van De poel.

100 JAAR NOSFERATU
Dit jaar wordt de Duitse zwijgende horrorklassieker Nosferatu – Eine Symphonie des Grauens van 100 jaar. F.W. Murnau’s expressionistische meesterwerk is een onofficiële verfilming van Bram Stokers roman Dracula. Max Schreck werd de eerste iconische filmvampier als de angstaanjagende graaf Orlok, met zijn kale kop en puntige tanden. Componist Kevin Toma schreef een nieuwe score bij deze klassieker, die hij tijdens de vertoning op Amsterdamned 2022 live zal uitvoeren.STRAIGHT TO VIDEO PRESENTS
Straight to Video presenteert iedere maand het ultieme video-avondje: films op authentieke VHS-tapes, vertoond vanaf een old school videoplayer, mét trailers, glitches, bloed en bier! Speciaal voor Amsterdamned en ter gelegenheid van zijn 35-jarig jubileum, kozen videofreaks Eric van der Woude en Lieuwe van Albada dit keer voor Sam Raimi’s uitzinnige horrorkomedie Evil Dead II.

OVER AMSTERDAMNED
Amsterdamned 2022 wordt geprogrammeerd door Lieuwe van Albada, Julius Koetsier en Jan Doense. De productie is in handen van Natasja Jong, Rabia Sitabi en Jan Doense i.s.m. Steven Strik. Het festival wordt gesteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Geoffrey Donaldson Instituut. Het fanzine Schokkend Nieuws is mediapartner van Amsterdamned